Лековитата вода на България

  • clock 07 октомври 12:25
  • 233
Здраве / Медицина Лековитата вода на България

Всеизвестно е, че минералната вода е полезна и здравословна. България е истински облагодетелствана в това отношение с богато разнообразие от лековити води. За да се възползваме максимално от този безценен дар, обаче, трябва да сме наясно коя вода в какви случаи може да ни помогне. Необходимо е още да имаме предвид, че за да избегнем нежелан, обратен ефект, минералната вода трябва да се пие на малки глътки.
Ето и някои от най-известните български селища, прочули се с лечебните сили на минералните си извори.

Банкя

Обявен за екологичен резерват, градът е разположен в китна котловина, в полите на Люлин планина, близо до София.

Разполага с единно хидротермално находище и от него текат няколко хидротермални източника. Температурата на водата достига около 37°. Минерализацията и водната твърдост на тези хидротермални води са ниски, което им придава много добри питейни качества.

Водите в Банкя са полезни за лечение на заболявания, свързани със сърдечно съдовата система, при нарушения в нервната система и обмяната на веществата.

Сепарева баня

Курортът е разположен по протежението на левия бряг на р. Джерман, в китна котловина между планините Рила и Верила. Прочут е от една страна с чистата си планинска питейна вода, а от друга – с великолепната си минерална вода, чиято температура достига 103° С. Единственият гейзер на Балканския полуостров се намира именно в центъра на Сепарева баня.

Водите в Сепарева баня са полезни за лечение на заболявания на периферната нервна система и гръбначния стълб, на опорно-двигателния апарат, при посттравматични състояния, гинекологични, кожни и ортопедични заболявания.

Сандански

Разположеният в долината на р. Саданска Бистрица, този климатичен и балнеолечебен курорт е придобил международна популярност. Минералните извори на територията му са шест, а водите в тях са сулфатно-натриева, хидрокарбонатно-силициева и флуорна.

Водите в Сандански са полезни за лечение на белите дробове и горните дихателни пътища и при възпалителни ставни заболявания.

Велинград

Това красиво родопско градче се намира между Пловдив и Смолян, в прекрасната долина на р. Чепинска. Сред несъмнените причини да го посетите, когато отивате в района на Западни Родопи, са лековитите минерални води. От шестте термоминерални находища извират близо осемдесет извора, които обединяват в себе си полезните качества на водите в Баня, Хисаря и Наречен.

Водите във Велинград да полезни за лечение на ставни и белодробни заболявания, при неврологични и гинекологични оплаквания, включително безплодие, при чернодробни, стомашно-чревни, бъбречни и редица други заболявания.

Момин проход

Този балнеологичен курорт е разположен между София и Пловдив, в югозападните разклонения на Средна гора. От далечни времена, още от господстването на Римската империя, се носи славата на минералните извори на Момин проход. Днес един водосборен басейн обединява минералната вода от девет извора.
Водите в Момин проход са полезни за лечение на заболявания на централната периферната нервна система, неспецифични заболявания на дихателните пътища, при кожни, ставни, чревни и други заболявания.

Девин

Прочутият балнеолечебен курорт Девин се намира в Централни Родопи. Няколко извора са източник на минерална вода там, като температурата е от 16 до 72° С. До тях е достигнато с помощта на големи сондажи.

Водите в Девин са полезни за лечение на нервната система и на опорно-двигателния апарат.

Хисаря

Балнеологичен курорт с международна известност. Разположен сравнително близо до Пловдив, в южните склонове на Същинска Средна гора. Тук са потавени основите на организираното балнеолечение у нас. Съществуват двадесет и два минерални извора със слабоминерализирана вода, от които шестнадесет са естествени, а шест са в резултат на дълбоки сондажи.

Водите в Хисаря са полезни за лечение на бъбречно-урологични заболявания, при камъни в бъбреците, камъни в жлъчката, стомашно чревни заболявания, гинекологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, стоматологични заболявания и други.

Павел баня

Небезизвестният курорт Павел баня е разположен на запад от Казанлък, сред красивата Розова долина. Широката си популярност дължи на своите термоминерални води, от чиито лечебни свойства са се възползвали още в древни времена. Водите извират от седем естествени и сондажни хидротермални източника и всички са с ниска минерализация.

Водите в Павел баня са полезни за лечение на заболявания на периферната нервна система, при стеснения на гръбначно-мозъчния канал, дискови хернии, травматични увреждания на централнтата и периферната нервна система, ортопедични заболявания и други.

Коментари