Въвеждат визи за САЩ, ако не паднат американските визи за България

На 1 декември 2017 падат визите за Канада

  • clock 02 март 19:14
  • 867
Свят / Америка Въвеждат визи за САЩ, ако не паднат американските визи за България

Европейският парламент настоя в рамките на два месеца визите за граждани на САЩ да бъдат върнати отново, тъй като Вашингтон още не позволява безвизов достъп за пет държави, сред които и България.

Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още се нуждаят от визови разрешения, за да влизат на територията на САЩ , докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави членки на ЕС.

Според механизма за дипломатическа и визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Комисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна, която не е отменила визите  за период от 12 месеца. Парламентът и Съветът могат да възразят на такъв акт.

Уведомление за липса на реципрочност ЕС направи на  12 април 2014 г. По правило ЕК трябваше да да реагира  преди 12 април 2016 г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати, тя все още  не е предприела никакви никакви законови мерки. Канада също изисква визи за българи и румънци, но вече обяви, че тези изисквания ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г.

През април 2014 г. пет държави не изпълнявахя своите задължения спрямо ЕС по отношение на реципрочността на безвизовото пътуване. Това бяха Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ.

Австралия, Бруней и Япония вече отмениха визите за всички граждани на ЕС.

Коментари