Йордан Динев - предприемачът революционер

"За достойнство и чест"

  • clock 29 юни 13:45
  • 257
България / Общество Йордан Динев - предприемачът революционер

Йордан Динев е един от богатите хора в България, който е известен с това, че не взима от държавата, а дава. Той не е участвал в приватизацията, не играе в търгове за обществени поръчки, няма заменки на земи, не произлиза от силови групировки. Това са все неща, които Йордан Динев не прави. Какво прави? Той е предприемач и бизнесмен. Собственик е на най-голямото яхтено пристанище у нас “Марина Диневи” в Свети Влас, както и на “Диневи Груп”- фирмата, която обединява 51 дружества, всяко от които се занимава с разнороден бизнес.

В дома на Йордан Динев е поставен надпис, който гласи “За достойнство и чест”. Това не е просто девиз, а думи, които г-н Динев е превърнал в свое верую, което следва както в бизнеса си, така и в личния живот. В кабинета му са подредени портретите на всички велики български революционери - от хан Аспарух до Ботев и Левски, защото родолюбието е водещо за един от най-богатите българи.

Преди броени дни военният министър Красимир Каракачанов предложи бизнесмена за най-високото държавно отличие-орден “Стара планина”, първа степен. Предложението беше прието и не очуди никой, защото хората, които познават Йордан Динев го определят първо като патриот, а после като бизнесмен.

Компанията”Диневи Груп” е създадена през 1989г. от двамата братя Йордан и Динко Диневи. Те инвестират в корортни селища, сухопътна и морска инфраструктура. През последните години компанията е построила хиляди апартаменти в България и  Румъния. Братя Диневи са и първите бизнесмени, които развиват културно-историческия туризъм. Носители са на много отличия и награди в сферата на бизнеса.

Йордан Динев е построил със собствени средства четири православни храма. Подпомага финансово десетки църкви и манастири.

На пристанището “Марина Диневи” в Свети Влас Йордан Динев е създал първата “Алея на народите” у нас. Там са поставени бронзови барелефи на национални герои, свързани с освободителните войни на различни народи. Така разходката по красивата алея не е просто с ухание на слънце, лято и море, а и своеобразен разказ за битки, сражения и освобождение.

Последната новина, която идва от Свети Влас е откриването на паметник на Хан Тервел. Той е изграден под ръководството на Министерството на отбраната и лично на Красимир Каракачанов. Ето как Йордан Динев обяснява защо е построил паметника

“Издигнахме този монумент, защото Тервел е не само един от най-успешните български владетели. Тервел е спасителя на Европа-ако той не бе спрял арабите пред стените на Константинопол, те щяха да превземат Стария континент.”

 

 

 

Коментари