Банките настъпват срещу криптовалутите

  • clock 07 февруари 13:50
  • 2559
България / Икономика Банките настъпват срещу криптовалутите

Тенденцията Bitcoin и подгласниците му  на криптопазарите да търпят  обезценяване се запазва. В понеделник, 5 февруари,  водещата дигитална валута се понижи до 7400 долара. Еthereum намали стойността си с близо 10% към 740 долара.  Ripple е вече на  ниво от 74 американски цента.

Като главна  причини за продължаващата тенденция се  сочат решенията на няколко банки да забранят на  клиентите си да купуват криптовалути чрез кредитни карти.

Британската Lloyds Banking Group излезе с  официално становище: „Взехме решение повече да не приемаме транзакции с кредитни карти, включващи закупуване на криптовалути. По този начин ще защитим нашите клиенти с кредитни карти относно рисковете, свързани с нестабилността на цените на дигиталните валути” Британската финансова институция уточни, че се опасява от евентуални големи по размер загуби, които нейните клиенти няма да могат въобще да покрият.

JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Citigroup Inc също обявиха готовност да въведат ограничения пред възможността за покупки на дигитални валути с кредитни карти.

Процесът все още не е достатъчно осмислен и анализиран. Поради липсата на международни и национални регулации на криптопазара, банките традиционно настъпват, маскирани под формата на „загриженост” за клиентите си. От правна точка, това е прецедент, обаче. Утре банките могат да решат, че и пазара на недвижими имоти е силно рисков и клиентите им ”може да загубят пари, които да не успеят да възстановят после”.

Парадоксално, но в тази ситуация по-стабилни се оказват киптовалутите от централизиран тип. В сравнение с Bitcoin, Еthereum и Ripple, създадената от българката Ружа Игнатова One coin се държи доста по-стабилно, именно заради основният упрек към нея: че е централизирана и функционира само в рамките на вътрешния пазар, създаден от системата One Life.

 

Виктория Груп - Лятна Ваканция 2018
Коментари